Składniki

  • 225 g chorizo SAINT-AZAY
  • 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 cebula
  • 2 litry bulionu drobiowego RUSTICA
  • 4 ząbki czosnku
  • 600 g ziemniaków
  • 200 g jarmużu
  • sól RUSTICA
  • pieprz ziołowy RUSTICA

Sposób przygotowania

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę.
  2. Na rozgrzaną oliwę wrzucić plasterki cebuli i chorizzo. Smażyć na średnim ogniu około 10 minut aż z chorizo uwolni się tłuszcz, a cebula stanie się miękka.
  3. Dodać plasterki czosnku i smażyć minutę. Następnie dodać plasterki ziemniaków i smażyć kolejną minutę. Zalać wszystko bulionem i gotować na  małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.
  4. Jarmuż pozbawić łodyg i dodać do zupy. Gotować około 3 minut.
  5. Przyprawić solą i pieprzem ziołowym.